signatura_PNC2022.jpg
21/11/2022

El Festival Càntut tanca la sisena edició

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha tancat la sisena edició del festival a Cassà de la Selva assolint els objectius amb els quals va néixer. Durant tres dies, el municipi gironí ha acollit 25 propostes, entre concerts, xerrades, tallers i exposicions, entre d’altres, que han permès difondre el repertori de cançons de tradició oral, posar en valor aquest patrimoni i buscar espais i moments per cantar en comunitat.

Aquest any, s’ha viscut un cap de setmana intens, al voltant de tres eixos. En primer lloc, les cançons de bressol, a partir de la recerca realitzada amb la comunitat educativa de Cassà de la Selva, d’on han sorgit l’espectacle de Carmina Rabassedas En Non-non, el follet de la son, l’exposició Càntut al bressol, el concert de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, i activitats prèvies a la Llar d’infants municipal Taps i a la Residència Geriàtrica Sant Josep. També n’ha nascut la nova producció pròpia del projecte Càntut, amb la cantant i trompetista Alba Careta, actualment en procés de creació. En segon lloc, destaca el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb activitats com l’exposició comissariada per Jaume Ayats, les xerrades sobre les missions de recerca de Jordi Tomàs i Salvador Rebés, i l’espectacle i el taller de Les Eines, del Cor Jove Amics de la Unió. En tercer lloc, el Càntut ha viscut un dels moments més simbòlics amb la cessió dels materials de l’investigador i folklorista Artur Blasco al projecte: 80 DVD amb les cançons que ha recollit durant més de 60 anys als Pirineus. Uns materials dels quals només en té una còpia la Generalitat de Catalunya i, ara, el Càntut.

Gran part de les 25 propostes que s’han pogut veure durant el festival han estat ideades especialment per a l’ocasió, i han comptat amb la participació d’una desena d’entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit d’aquest esdeveniment. Així mateix, pel que fa a les 9 activitats de pagament, 6 han exhaurit totes les localitats: els Càntut a taula amb la Ludwig Band i El Pony Pisador, l’espectacle de Pep Gimeno Botifarra, el concert de Jaume Arnella i Biel Majoral, i els dos Dinars de cantadors i cantadores. Precisament en aquests darrers dinars s’hi han viscut moments molt emotius, amb persones de generacions diferents compartint taula i cançons, i en què s’hi han sumat veus com la de la cantant aranesa Alidé Sans, el cantant de Germà Negre Adrià Dilmé, Artur Blasco, Meg, Francesc Ribera Titot, i molts espontanis que s’han obert per oferir algunes de les melodies que més els han marcat. A més d’aquests instants per cantar plegats en espais més recollits, el Càntut ha comptat amb moments molt festius, com el Vermut cantat a la plaça de la Coma, amb Grana i Moscatell i Clara Colom i Alba Magriñà, o els concerts itinerants amb la banda de carrer Bufant Fort. Sense oblidar els espectacles d’Anna Ferrer, Joana Dark, Artur Blasco i Arnau Obiols, i Última vèrtebra, amb propostes d’estils i formats ben diversos al voltant de la tradició oral.

El Festival Càntut tanca la sisena edició