signatura_PNC2022.jpg
27/10/2022

El projecte Cànut presenta 'Canti. Vesprada de cançó tradicional' a Illa (Rosselló)

Amb la col·laboració de diverses entitats nord-catalanes i la complicitat del Conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral presenta Canti, una vesprada de cançó tradicional a Illa (Rosselló) per fer viure les cançons de tradició oral mitjançant diverses activitats. El 12 de novembre a partir de les 5 de la tarda, el local de La Fàbrica s’ompliarà de cultura i tradició per a tots els públics, amb l’objectiu de posar de manifest el teixit cultural de la Catalunya Nord i la necessitat de fer recerca i compartir repertoris.

La tarda començarà amb el Grup dels amics del cant, un cor d’homes del mateix municipi rossellonès (Illa), que oferirà un concert amb repertori tradicional i popular. Seguidament, actuarà el cantant nord-català Ramon Gual. Procedent d’una família que ha treballat per la llengua i la cultura catalanes, Gual ha cantat amb Maties Mazarico, entre d’altres, i ha publicat discos com Venim del nord (2012). Una altra de les veus que s’hi podrà escoltar serà la de Jaume Arnella, una baula imprescindible per entendre com la cançó popular catalana ha perviscut fins arribar als nostres dies. Les seves cançons s’han integrat a l’imaginari del poble com si existissin de tota la vida, després de recórrer els Països Catalans amb la seva guitarra. En aquesta ocasió, l’acompanyarà el músic Ferran Martínez.

Entre les activitats també destaquen dues presentacions. En primer lloc, coincidint amb el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una ressenya de les recerques musicals a Catalunya Nord amb Oriol Lluís Gual, director del Museu de la Música de Ceret. I, en segon lloc, el corresponsable del Càntut, Albert Massip, repassarà les diferents branques i activitats que es duen a terme sota el paraigües del projecte, una setmana abans de l’inici del festival a Cassà de la Selva. Per finalitzar, el Casal de Perpinyà oferirà un taller de glosa, una iniciació a la cançó improvisada apta per a tots els nivells. Una proposta que donarà pas a una cantada popular per acabar la vesprada. Les activitats són gratuïtes i no requereixen inscripció prèvia (més informació aquí).

El projecte Cànut presenta 'Canti. Vesprada de cançó tradicional' a Illa (Rosselló)