signatura_PNC2022.jpg

La pastoreta

Nom de l'informant: Joan Arnau i Serra

Data i lloc de naixement: 1941 (Les Planes d'Hostoles)

Municipi de residència: Les Planes d'Hostoles

On, com i de qui la va aprendre: De la seva àvia i del seu pare.

Fotografia de l'informant

Lletra:

Què li donarem a la pastoreta?
Què li donarem per anar a ballar?
Jo li'n donaria una caputxeta
i a la muntanyeta la faria anar.

A la muntanyeta no neva ni plou
i a la terra plana tot el vent ho mou.
Sota l'ombreta, ombreta, l'ombrí,
flors i violes i romaní. 

Observacions:

Aquesta cançó apareix recollida a la majoria de cançoners. La primera referència que en tenim és de l'any 1866, al volum I de "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans" de Francesc Pelagi Briz i amb el nom de "La pastoreta".

També la trobem dintre "40 cançons populars catalanes" (1909) de la Biblioteca Popular de "L'Avenç" amb el mateix títol que li dona Briz.

N'hem trobat una variant dins "Les cançons de Mataró" (edició de Jaume Arnella del 2004 sobre la missió de recerca dels anys 1932-1933 per a l'Obra del Cançoner Popular, de Joan Tomàs i Esteve Albert):

Què li'n donarem a la pastoreta,
què li'n donarem per anar a ballar?
Unes sabatetes n'hi vull comprar
i a la muntanyeta la vull fer anar.

I a la muntanyeta que hi trona i e.hi plou
i a la terra plana que el vent s'hi mou.

Sota l'ombreta, l'ombreta, l'ombrí,
flors i violes i romaní.

 
 

Joan Arnau i Serra (Les Planes, 1941 - Girona, 2016) va treballar de topògraf i tècnic en disseny gràfic col·legiat, sobretot en l’apartat de replanteig i control d’Obra Pública. Al 2001 i ja retirat del camp laboral, juntament amb Jaume Arnella, investiga i reprodueix les cançons recollides a les Planes l’any 1922 pels mestres Joan Tomàs i Joan Llongueras i les presenten en públic durant sis anys, amb el nom de "LES PLANES 1922".

Als darrers anys de la seva vida, va editar diversos llibres relacionats amb la història i el patrimoni oral de Les Planes d'Hostoles. 

 

Enregistrament realitzat el maig de 2014 per Joan Arnau i Serra. L'enregistrament, la fotografia i tota la informació biogràfica ha estat proporcionada per ell mateix.