A Gironella

Nom de l'informant: Cinto Solanellas i Solé

Data i lloc de naixement: 10/12/1919 (Berga)

Municipi de residència: Montagut

On, com i de qui la va aprendre: D'altres pastors com ell

Fotografia de l'informant

Lletra:

A Gironella, n'és vila molt bella,
n'hi ha una donzella que a mi em fa penar.
Ara i com sempre, Rosa i Roseta,
ara i com sempre l'amor manteniu.

Jo en vaig i en vinc
pe(r) la vora, vora de l'aigua;
jo en vaig i en vinc,
pe(r) la vora, vora del riu.
Si els seus ho volen,
se n'aconsolen;
de(g)itjaria po(gu)er-m'hi casar.

Quatre vegades la n'he demanada,
quatre vegades me n'han dit que no.
Quatre vegades, quatre carbasses,
Déu vos conservi tal bona llavor.

I passejant-me pel pla de Corbera,
em giro endarrera i me'n poso a plorar.
Dic adéu vila, dic adéu nina,
tu n'ets la causa que me'n tinc d'anar.
Dic adéu vila, dic adéu nina,
tu n'ets la causa que me'n tinc d'anar.

Observacions:

La primera referència que tenim d'aquesta cançó -coneguda també com "Roseta de Gironella"- és dintre el volum IV de "Cansons de la Terra" de Pelagi Briz, l'any 1874.

Posteriorment, també la trobem al "Cançoner del Calic" (1913), de Mn. Joan Serra i Vilaró o dins l'Obra del Cançoner popular cantada l'any 1926 per un home de St. Julià de Cerdanyola (Berguedà).

Segons Joan Amades, aquesta cançó "servia per a ballar el Ball Cerdà per tots els aplecs de l'alta muntanya pirinenca central, Berguedà, Ripollès, Lluçanès, Fonts del Llobregat, Cerdanya i altres".

 

En Cinto Solanellas va ser pastor, un bon coneixedor del territori i un gran interessat pel patrimoni arquitectònic i les dites i cançons populars. D'ell en surten algunes de les cançons que van populartizar a finals dels 60 el Grup de Folk, de la mà de Pau Riba i Jordi Pujol. Tot i que va néixer a Berga, va viure a Peguera, Puigcerdà, Balsareny, a Mas Saiols (Serra de Finestres), St. Pere de Rodes (d'on també n'era el guarda durant 13 anys) i finalment a Vilajuïga.
 
Aquesta gravació està feta durant o just després de l'etapa a la Serra de Finestres i abans d'anar cap a St. Pere de Rodes. 
Gravació realitzada als anys 70 per Esteve Albert i Corp (1914-1995). El material del fons Esteve Albert ha estat cedit per Ramon Manent.

* La fotografia i la informació sobre en Cinto Solanellas està extreta del l'entrevista publicada a la Revista de Girona, l'octubre del 1993.