signatura_PNC2022.jpg

Jo te l'encendré

Nom de l'informant: Guillermo Roca i Marcé

Data i lloc de naixement: 17/08/1940 (Les Preses)

Municipi de residència: Les Preses

On, com i de qui la va aprendre: Apresa quan anaven a matar porc.

Lletra:

Io te l’encendré
el tio, tio fresco;
io te l’encendré
el tio de paper.

Tu me l’encendràs,
el tio de detràs (...)

Observacions:

Tot i ja trobar-la anomenada com a "Tio-tio fresco" en alguns mitjans de premsa dels anys 90 del s. XIX, la primera referència que n'hem trobat és als números 22 i 24 de la revista nord-catalana Revue catalane (1908):

Jo te l'encendre
 

Lo tio

Més tard, l'any 1931, Sara Llorens la recollia al Cançoner de Pineda, com a cançó de ball i amb el nom de "El tió fresco". Llorens afegeix:

"... La majoria de gent diu: El TIÓ, Fresco, es a dir, que mentres pronuncien la o final de fresco perfectament àtona pronuncien ben clarament tònica la de tió. Ho escrivi, doncs, així, com si es referís a un tió (boscall groixut destinat al foc de la llar) i no pas a un tío (amb la i tònica) com altres escriuen. D'aquesta manera, també, el darrer vers de la cançóneta, el tió de paper, té significat clar".

També sabem que era una de les cançons cantades als carnestoltes d'abans de la guerra.

 

En Guillermo explica que, quan convidaven per anar a matar porc per les cases, la mainada feia aquest joc. Un dels grans es posava un paper lligat als pantalons de darrera i els altres anaven amb una altre paper de diari amb foc amb l’objectiu d’encendre-li. El de davant anava movent-se, saltant i movent el cul per evitar que li encenguessin.

Entrevista feta per Albert Massip i Pep Garcia, el gener de 2023.