signatura_PNC2022.jpg

Joanet de ma vida

Nom de l'informant: Tomàs Burset i Iglesias

Data i lloc de naixement: 02/12/1935 (Rabós d'Empordà)

Municipi de residència: Cantallops

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

I un dia me la mirava,
la contemplava amb els ulls oberts;
les cames me’n deien ves-hi,
i el cor me’n feia catric catrec.

Joanet de mi vida,
puja’m al carro,
que si tu no m’hi puges,
jo m’hi desmaio;
do-m’hi la mà,
d’aquí (e)stant, d’aquí (e)stant,
tota soleta, soleta vindré,
i assentadeta (e)n el carro,
i al teu costat m’estaré, i m’estaré.

Observacions:

No hem trobat recollida enlloc més aquesta cançó. La segona estrofa l'hem trobat anomenada en l'Inventari de l'Obra del Cançoner Popular com a "Cant dels tapers", probablament recollida a Sant Feliu de Guíxols.

 

Al seu treball d'institut "Recull de cançons populars", d'on hem extret la lletra de la cançó, Montserrat Burset i Martí Carbonell inclouen un paràgraf biogràfic sobre el cantador:

"Tomàs Burset, nat a Rabós d'Empordà en el mas "La casa de baix" una matinada del 2 de desembre cde 1935. Sis mesos després esclata la guerra civil i passa a França a coll butet de la seva mare. Viu a Port Vendres aproximadament 4 anys. Torna a Espanya pel "Coll de Banyuls" i permaneix un temps a Palau Sabardera. A lédad de 5 anys es batejat i ell diu que s'en recorda molt bé i es presumeix de no haber escupit la sal. No molt temps després va a viure a Requesens. Allà coneix a en Patllari i altres amics. Apren a cantar "el Pardal" de boca de un home anomenat Cefelino (Serafí Cardoner). Passa la seva joventud entre pastors, vaquers i carreters i diu que per a ell son la gent més gentil i alegre que ha conegut.

Anys després fen de xofer de camió, tot seguint el compàs de les pistonades del motor recorda y canta les cançons que habia apres de jove.

Avui, amb nostalgia i recordant la seva joventud canta, encara que no entoni molt bé, amb tot el cor i el record dels seus amics."

 

Es tracta d'un enregistrament realitzat per Montse Burset i Martí Carbonell a finals dels anys 70 i que formava part d'un treball d'institut.