signatura_PNC2022.jpg

El Càntut tanca amb èxit un cap de setmana dedicat a la música de tradició oral

Written by

La primera edició del festival Càntut tanca amb èxit tres dies dedicats a la música de tradició oral. En total, ha comptat amb una vintena de propostes, el 70% de les quals, gratuïtes, que han obtingut una molt bona afluència de públic. Les actuacions de pagament han comptat amb un 91% d’ocupació de mitjana i tres de les cinc propostes han exhaurit totes les localitats: Belda & Sanjosex, Dinar de cantadors i Jaume Arnella & Ferran Martínez.

El festival Càntut ha arrencat aquest divendres 18 de novembre amb el concert de Belda & Sanjosex presentant el disc Càntut per primera vegada a les comarques gironines, amb totes les entrades exhaurides. Un concert a la Sala Centre Recreatiu, que ha comptat amb moments especials, com la col·laboració en dues cançons de joves estudiants de Cassà de la Selva. També hi ha hagut una molt bona afluència de públic a l’activitat Els Panxuts & El Ganxet al Bar del Centre Recreatiu, en què s’ha viscut un autèntic ambient de taverna, amb moments molt distesos i una gran participació dels assistents, que han cantat acompanyant les melodies que els han proposat els artistes.

Pel que fa a les activitats del dissabte 19 de novembre, han començat a la plaça del Mercat, amb la cantada itinerant de Ramon Manent & Tutti Veus & Bell Ressò, que han estat seguits per un grup nombrós de persones que no s’han volgut perdre els cants festius i populars dels participants. Alguns dels moments més emotius s’han viscut al Dinar de cantadors, en què persones de totes les edats han compartit taula i cants, en una trobada distesa conduïda per Montse Casanova, Ramon Manent i Jaume Arnella. A la tarda, durant la Presentació del disc Goigs de Pasqua, a més d’escoltar l’experiència dels autors de l’enregistrament -Jaume Ayats i Gianni Ginesi- s’han pogut redescobrir les vivències d’un dels antics membres de la Colla dels Tranquils del Veïnat d’Esclet de Cassà de la Selva. Amb la sala plena també s’ha pogut seguir la conferència prèvia al documental Lomax: Caçador de cançons de l’etnomusicòloga canadenca Judith Cohen, que ha relatat com recollia testimonis Alan Lomax i s’han pogut escoltar algunes de les gravacions, com les cançons tradicionals de recollir olives de Mallorca, entre moltes d’altres. Un dels actes més populars ha estat la cantada d’Adrià Dilmé & AEiG La Claca. Tant els participants com el públic s’han bolcat a cantar cançons populars, d’excursió, de taverna i, fins i tot, algunes amb doble sentit. A continuació ha estat el torn de Roba Estesa, un grup de terres tarragonines que han omplert la plaça Petita amb el seu “folk calentó”. A la Sala Centre Recreatiu s’hi ha pogut escoltar la proposta d’El Pont d’Arcalís, un dels grups amb més recorregut de casa nostra que s’ha posat el públic a la butxaca amb cançons i càntics com “Se’ns ha acabat la paciència, fot-li foc al tribunal!”. La nit de dissabte ha acabat amb Joan Garriga & Carles Belda al Bar del Centre Recreatiu, que s’ha omplert de gom a gom per participar d’una autèntica festa de taverna distesa i propera. Una activitat que ha trencat barreres entre artistes i oients, i en què s’hi han sumat músics d’arreu del país.

El Festival ha tancat la seva primera edició amb una jornada intensa, que ha començat amb Càntut per a petits, amb Àngel Daban i Carmina Rabassedas, i ha seguit amb la presentació del projecte del Consorci de les Gavarres de recerca i recuperació de la memòria cantada Cançons populars de les Gavarres. Una presentació a càrrec de la investigadora Barbara Van Hoestenberghe que ha fet petita la sala d’actes de Can Trinxeria i que ha comptat amb la presència de cantadors com en Lluís Carbó. Al migdia, Montse Casanova & Diatonic’s, han ofert un concert itinerant amb una formació dedicada a l’acordió diatònic, amb una sonoritat que ha transportat els oients a territoris pirinencs. També s’ha pogut sentir la proposta de música popular de Maria Arnal & Marcel Bagés, que han sorprès el públic amb la seva emotivitat i intensitat sonora. També amb les entrades exhaurides han actuat Jaume Arnella & Ferran Martínez, que han presentat un espectacle ideat especialment per al Càntut: Cançons aspres i de mala petja, una tria de cançons cantades a la Garrotxa. Per tancar la primera edició del festival, s’ha dut a terme l’espectacle Glosa i tampis!, amb una mostra de cançó improvisada molt didàctica i amena a càrrec de l’associació Cor de Carxofa i la participació d’alumnes de l’Escola Puig d’Arques i de l’Institut de Cassà de la Selva.