signatura_PNC2022.jpg

Puput, d'on véns?

Nom de l'informant: Carme Satín i Puig

Data i lloc de naixement: Cassà de la Selva

Municipi de residència: Girona

On, com i de qui la va aprendre: Jugant al pati de l'escola.

 

Lletra:

-Puput, d’on véns?
-De Roma.
-Què portes?
-Corona.
-Què busques?
-Muller.
-Fes tres salts,
i busca bé!

Observacions:

Es tracta d'una cantarella que acompanya un joc de rotllana, recollida per primer cop a "Jochs de la infancia" (1874), de Francesc de Sales Maspons i Labrós. El descriu així:

Joch també d’amagarne un, es lo Puput. Tots los que hi jugan se posan en rodona agafantse per las mans, al mitg se n’hi fica un á qui ’s tapa d’ulls y un altre li pregunta:

–¿Puput?

Y ‘l qui está tapat respon:

–Qué mana?

Y aquell:

–¿D’ahont vens?

Y ‘l qui amaga:

–De Roma.
–¿Què ‘m portas?
–Corona.
–¿Què ’n cercas?
–Mullè.
–Fes tres salts
y búscala be.

Se li fan donar tres salts ó voltas pera que ben be ’s desorienti y perdi l’esma del puesto que ocupan los qui fan la sardana y tots se posan á rodar fins que ‘l qui amaga diu que parin. Llavoras se dirigeix á n’els de la roda y tocant á un dels qui la fan, te d’endevinar qui es; si ho endevina, aquest se posa en lo seu puesto y torna á comensar lo joch; cas que no ho endevini continua amagant fins que la sort l’ajuda y sab coneixe á qui toca.

Altres voltas, á mes del qui amaga ’s fica un altre á dins de la roda, y quan aquell la fa parar, aquest se li acosta ab un bastonet ó canya, que posa de la seva boca á la orella del primer y estrafent la veu fa un crit per medi del qual aquest te de coneixe qui te la canya ó bastó: cas que ho endevini l’altre ’s posa en lo seu puesto, sino continua parant. En lloch del bastó ó canya s’agafan també duas claus ó dos ferros ab los quals se va fen soroll á fin de que ‘l que está tapat persegueixi al qui ho fa; no’s pot sortir de dintre la rodona, y quan lo qui amaga lo atrapa, si ‘l coneix, aquell se posa en lo seu puesto, es á dir te d’amagar; de lo contrari, continua fentho lo primer."

A "L'Esquella de la Torratxa" del 19 de setembre de 1924 hi hem trobat una il·lustració detallada del funcionament del joc, tot i que a la imatge sembla que els participants utilitzin pedres, i no ferros o claus, per a desorientar el que està al mig. A sota hi apareix un fragment de la lletra de la cantarella:

L'Esquella de la Torratxa

Enregistrament realitzat per Bet Casadellà i Sureda, de l’escola La Salle Cassà, en el marc del projecte "Càntut jugant", el febrer de 2023. La iniciativa de recollida de cançons de joc va culminar en una exposició presentada al Festival Càntut 2023.