signatura_PNC2022.jpg

Ai, noi

Nom de l'informant: Jaume Quintana i Masó  "Patllari"

Data i lloc de naixement: 08/04/1905 (Vilarnadal)

Municipi de residència: Cantallops

Fotografia de l'informant

Lletra:

-Ai noi, mira, no em trepit(x)is...
-Tinc cuidado, tinc cuidado,
no tinguis por, no tinguis por,
que el mal i la por, sens dubte,
sol venir-ne tot plegat.
Sí, tot plegat, sí.

-Estiga't, mira, no em toquis,
mira que crido i cridaré;
estiga't, mira, no em toquis,
mira que crido i cridaré.

-Quin gènit tens,
per l'amor(t) de Déu;
(...) noia,
(...)

Bé ho saps quan jo t'ho deia
que a la fi (?) m'estimaries;
aquells, aquells feliços dies
que els dos havem passat,
havem passat.

       -Viva en Patllari!-

Observacions:

La primera referència que hem trobat d'aquesta cançó és al llibret de l'obra de teatre "El carro desfet", de Ramon Ramon i Vidales. L'obra, epíleg d'una altra representada anys abans i anomenada "El carro del vi", va ser estrenada al Vendrell el 15 de novembre de l'any 1914. Al llibret, un grup de gent en una taula de taverna "... canten la següent cançó o qualsevol altre per l'istil. Estan de sobre taula d'un sopar:

Ja ho saps quan jo t'ho deia
que al fi m'estimaries.
I aquells feliços dies
els dos hem de passar,
hem de passar.
No'm toquis - mira que crido;
mira que crido - i cridaré.
Per l'amor de Déu!

Amb unes quantes variants, la cançó es va enregistrar l'any 1931 dins el potpurri "Lo de ahir" de l'Orquestra Jaume Planas. Més tard, també es va publicar al disc "Lo d'ahir i lo de sempre" de l'any 1961, interpretada per la Coral Antics de Montserrat i Orquestra, que pot escoltar-se al blog Vinilissim - Vinils catalans. Després ha estat inclosa per La Trinca, l'any 1969, al disc "Tots som pops", amb títol "No em trepitgis" i com a fragment del tema Tocata i fuig com puguis II.

Més tard, l'any 1977, la Colla Jacomet de Sant Feliu de Guíxols l'enregistrava en un disc de cançó marinera com a "Ai, noi".

L'any 1995 també el grup Port Bo la incloïa al disc Arrel de Tres, amb el títol "El noi".

 

En Jaume Quintana, de Cantallops, conjuntament amb els veïns de Palau-Saverdera Jaume Lluc, Jaume Roig, Francisco Roig i Manel Vila, anaven a Cantallops a l'estiu a fer la verema i a l'hivern a plantar i podar les vinyes d'en Josep Molas. Aquesta gravació es va fer després d'un àpat de cloenda de la feina de l'hivern a Can Tomàs, el bar-restaurant de la plaça de Cantallops.

Enregistrament realitzat per Francisco Roig, de Palau-Saverdera, l’hivern del 1973/1974. El que sentim és una digitalització d’una còpia provinent de la família d’Àngel Roig i Turró facilitada per José Luis Bartolomé. La fotografia ha estat proporcionada per la família del cantador a Albert Campsolinas.