signatura_PNC2022.jpg

Mariüt

Nom de l'informant: Joan Carrera i Molas  "Juanito de Can Jeroni"

Data i lloc de naixement: 1910 (Beget)

Municipi de residència: Beget

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

-A ont eres ahir a la tarda,
cul brut, mal brut, Mariüt,
a on eres ahir a la tarda?
-N’era al riu rentant salada,
bon Déu, senyor el meu marit,
n’era al riu rentant salada.

-Qui eren aquells que t’hi ajudaven?   -N’eren les meves camarades.
-Les teves camarades no porten pas calces.   -N’era que anava retrossada.
-Les teves camarades porten pas mostaixa.   -N’era el fus i la filosa.
-Les teves camarades porten pas barba.   -És que anava untada de mores.
-Si te’n refotré per la finestra!   -Cans i gats faran la festa.

Observacions:

Aquesta balada fou recollida per Palmira Jacquetti i Mercè Porta al Rosselló, durant la missió de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya de 1933 i 1934. Salvador Rebés Molina n'apunta l'origen francès en aquest article, tot i que es troba prou estesa per tot el territori català. A vegades també es coneix amb el nom de "La cançó del cul brut".

Al seu article "Al vol d'unes cançons", publicat a la Revista de Girona el 1980, Francesc Civil vincula "Mariüt" a "Les rèpliques de Marion", que a la vegada entronca amb la cançó occitana "Ount eres tu al ser anado?".

També en va ser recollida una variant a Beget durant els anys 1976-1977 per Amadeu Rosell i Jaume Arnella, publicada posteriorment al cançoner "Les cançons de BegetS'obre en una finestra nova".

 

En Juanito va ser sastre i hostaler de Can Jeroni. A la gravació canta amb la seva dona, la Teresa Puigmal.

També incloem la pista corresponent del disc "Beget. Cançons de la tradició oral recollides per Kristin Müller" que aplega part del repertori recollit per Kristin Müller a Beget durant la tardor de 1965. 

El disc està publicat per la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Portada_disc_Beget.JPEG

Enregistrament realitzat per la filòloga austríaca Kristin Müller durant la seva primera estada a Beget, la tardor de 1965. La foto d'en Joan Carrera la va fer ella mateixa. El fonograma provinent del disc "Beget. Cançons de la tradició oral" pertany a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.