signatura_PNC2022.jpg

La gallina ponicana

Nom de l'informant: Enriqueta Bayé i Pujol

Data i lloc de naixement: 10/09/1949 (Sils)

Municipi de residència: Llambilles

On, com i de qui la va aprendre: De la mestra de l'escola.

Lletra:

La gallina ponicana
pon deu ous cada setmana,
pon-hi un, pon-hi dos,
pon-hi tres, pon-hi quatre,
pon-hi cinc, pon-hi sis,
pon-hi set, pon-hi vuit,
pon-hi nou, pon-hi deu,
la gallina de la Seu,
diu que amaguis aquest peu.

Observacions:

Es tracta d'una cantarella d'un joc infantil de pagar penyora, tot i que el vídeo que publiquem mostra que també s'usa com a cançó de triar. Segons recull el Diccionari Català-Valencià-Balear (Alcover-Moll), la trobem anomenada amb diversos noms: "la gallina politana" (Olot, Rupit, St. Feliu de P., Bagà), "la gallina policana" (Puigcerdà, Penedès), "la gallina ponitana" (Camp de Tarragona), "la gallina ponicana" (Sta. Coloma de Queralt) o "la gallina ponicada" (Empordà, Igualada).

El primer cop que trobem anotada aquesta cançó és a "Jochs de la infancia" (1874), de Francesc de Sales Maspons i Labrós, amb el nom de "La gallina puritana":

Al llibret "Cançons i jocs cantats de la infantesa" (1923) d'Aureli Capmany i Francesc Baldelló, acaben la cantarella dient:

"... diu que amagui
aquest sant bon peu
que no és teu ni meu,
que és de la Mare de Déu".

La dinàmica del joc a partir del que descriu el Diccionari Català-Valencià-Balear és la següent: "joc en què es posen els jugadors asseguts en terra fent rotlle i amb els peus allargats cap al centre de la rodona; un jugador està en mig d'aquesta i va recitant unes frases o versets, i a cada dues síl·labes del recitat toca un dels peus dels jugadors; en arribar a la darrera síl·laba, el jugador arronsa el peu al qual aquella correspon, i el qui dirigeix el joc segueix comptant en la mateixa forma fins a fer arronsar un altre peu; quan estan arronsats tots fora un, el jugador a qui pertany aquest peu paga penyora".

Enregistrament realitzat per Aina Trias i Ribot, de l’escola Aldric de Cassà de la Selva, en el marc del projecte "Càntut jugant", el març de 2023. La iniciativa de recollida de cançons de joc va culminar en una exposició presentada al Festival Càntut 2023.