signatura_PNC2022.jpg

La gallina politana

Nom de l'informant: Loreto Planella i Brossa

Data i lloc de naixement: 1930 (Sant Jaume de Llierca)

Municipi de residència: Sant Jaume de Llierca

On, com i de qui la va aprendre: De la mestra de l'escola de Sant Jaume de Llierca, quan ella tenia 5 o 6 anys.

Fotografia de l'informant

Lletra:

La gallina politana
que en fa un ou cada se(t)mana.
Pon-hi un, pon-hi dos,
pon-hi tre(s), pon-hi quatre,
pon-hi cinc, pon-hi sis,
pon-hi set, pon-hi vui(t),
pon-hi nou, pon-hi deu,
la gallina de la Seu
m'ha dit que treguessis
aquest sant bon peu.

Observacions:

Es tracta d'una cantarella d'un joc infantil de pagar penyora. Segons recull el Diccionari Català-Valencià-Balear (Alcover-Moll), la trobem anomenada amb diversos noms: "la gallina politana" (Olot, Rupit, St. Feliu de P., Bagà), "la gallina policana" (Puigcerdà, Penedès), "la gallina ponitana" (Camp de Tarragona), "la gallina ponicana" (Sta. Coloma de Queralt) o "la gallina ponicada" (Empordà, Igualada).

El primer cop que trobem anotada aquesta cançó és a "Jochs de la infancia" (1874), de Francesc de Sales Maspons i Labrós, amb el nom de "La gallina puritana":

Al llibret "Cançons i jocs cantats de la infantesa" (1923) d'Aureli Capmany i Francesc Baldelló, acaben la cantarella dient:

"... diu que amagui
aquest sant bon peu
que no és teu ni meu,
que és de la Mare de Déu".

La dinàmica del joc a partir del que descriu el Diccionari Català-Valencià-Balear és la següent: "joc en què es posen els jugadors asseguts en terra fent rotlle i amb els peus allargats cap al centre de la rodona; un jugador està en mig d'aquesta i va recitant unes frases o versets, i a cada dues síl·labes del recitat toca un dels peus dels jugadors; en arribar a la darrera síl·laba, el jugador arronsa el peu al qual aquella correspon, i el qui dirigeix el joc segueix comptant en la mateixa forma fins a fer arronsar un altre peu; quan estan arronsats tots fora un, el jugador a qui pertany aquest peu paga penyora".

Enregistrament i fotografia proporcionats per la família Martí-Planagumà, el gener de 2022.