signatura_PNC2022.jpg

Cançó de la Teta Forra

Nom de l'informant: Conxita Massegú i Teixidor

Data i lloc de naixement: 12/07/1920 (Sant Miquel de Campmajor)

Municipi de residència: Flaçà

On, com i de qui la va aprendre: Del seu marit.

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

Era una nit estrellada
d’allà el mes de febrer,
(com) veien que s’encenia,
ells que hi apuntaren un paper.

Ai, canta, canta,
i no pensis en coses
del que et pot passar.

Observacions:

Cançó composada per Montserrat Lavall i Cervera (1911-2006), secretari municipal, excursionista, músic d'oïda i gran bromista. Al llibre que se li va dedicar el 2007, escrit per J. Galofré, P. Feliu i J.M. Massip, titulat "En Montserrat Lavall - Amb la broma als llavis", explica els orígens de la cançó:

"Un grup de jovent perpetrà una broma, calant foc a una camisa de grans dimensions que hi havia penjada com a reclam a la casa i botiga de la Carme Font (ben coneguda com la Teta Forra), situada fent xamfrà entre els carrers de la Porta dels Turers i l'Abeurador, on venien camises, roba, teixits, llençols... Després d'haver-se apagat la socarrimada, molts curiosos es van agrupar davant de l'establiment, amb por d'acostar-se massa, perquè coneixien les reaccions d'aquella dona. 

La Teta, que era a dalt observant-ho, en passar en Montserrat per davant i no aturar-se, deduí que potser havia estat ell l'autor de la malifeta, coneixent que era component d'una colla de bromistes, i l'escridassà. El nostre personatge sempre havia dit que sabia qui ho havia fet, però declarant-se personalment innocent. Sembla que en acusar-lo sense causa, va decidir-se a composar aquesta cançó per fer la punyeta a aquella dona." 
 


"La Teta Forra, originàriament anomenada Tieta Forra, esdevingué un personatge molt popular a Banyoles. Aquest motiu ve de ser soltera, o sigui tieta, com es diu popularment, i suposadament estèril, o sigui, forra.

Tenia un tarannà ben peculiar [...] tenia una personalitat molt forta i anà perdent la relació amb els de casa i també amb molts dels veïns. Per tant, gaudia de poques amistats."

La Conxita va néixer a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) a Can Pere Pastor i, quan es va casar, ja va anar a viure a Banyoles. Les cançons les sap de la seva mare, la Teresa Teixidor de Mieres que "en sabia un niu". La Teresa era pastora i engegava el ramat a sota la serra de Finestres.

Enregistrament realitzat per Albert Massip el març de 2017. Gravació duta a terme a casa la seva filla, a Flaçà.