signatura_PNC2022.jpg

El petit vailet

Nom de l'informant: Lluïsa Busquets i Trayter

Data i lloc de naixement: 1932 (Borrassà)

Municipi de residència: Borrassà

Fotografia de l'informant

 

Lletra:

El petit vailet   se n'(ai)xeca a la matinada,
(a)gafa l’esmorzar   i se'n va a llaurar.
La mestressa jove,   li 'n fa l’esmorzar;
un tupí de sopes   i un crostó de pa,
i una sardineta   per fe(r)-li passar el pa.
I el que vulgui beure   s'ha d’ajonellar,
amb les mans plegades   i el porró a la mà.
Ah!

Observacions:

És una cançó tradicional recollida en diversos cançoners d'arreu de Catalunya amb diferents variants i estrofes. La referència més antiga que trobem està recollida per Jacint Verdaguer abans de l'any 1868, a Riudeperes (Osona). Apareix al llibre "Cançons catalanes recollides per Jacint Verdaguer i acompanyades amb enregistraments del GRFO". 

També l'any 1871, apareix recollida al volum tercer de "Cansons de la terra: Cants Populars CatalansS'obre en una finestra nova" de Francesc Pelagi BrizS'obre en una finestra nova.

Joan Amades explica que és un ball rodó de nenes provinent d'una dansa-cerimònia femenina que es ballava al voltant d'un minyó i que estava encaminada a afavorir la sembra. Molts cançoners la publiquen doncs com a cançó de caràcter infantil.

Tot i així, tal i com explica Jaume Ayats al llibre "Explica'm una cançó - 20 tradicionals catalanes", es tracta d'una balada de caràcter eròtic i sobre un cornut – com tantes d'altres –. S'havia cantat sobretot per carnestoltes i en ambients de taverna.

Hem trobat també dues versions on apareixen una estrofa molt semblant a la 5, al volum IV del Cançoner Popular de Mallorca (1975) amb el nom de "Aquest camp d'herbetes" i "Al camp de Massena".

Gravació realitzada per Barbara Van Hoestenberghe, el novembre de 2011.